Zaawansowane szukanie.

Problemy ze skrzynią , klima , spadki napięcia prośba o pomo
Autor Wiadomość
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 16:18   Problemy ze skrzynią , klima , spadki napięcia prośba o pomo

Witam wszystkich .

Jestem nowy na forum także jeśli gdzieś się pomyliłem proszę o wyrozumiałość .

Otóż mam parę pytań odnośnie mojego samochodu
1. Raz na jakiś czas zdarza mi się że pojawiają mi się dwie kontroli jedna taka jak by prądnica w kwadracie i druga jakiś megafon z podpisem auto ...
Wyczytałem na forum że to może dotyczyć skrzyni .
Auto dziwnie szarpie po objęciu gazu ....
2.Nabiłem czynnik w klimatyzacji ale nie działa znaczy AC się świeci ale klima nie chłodzi ... i co jakiś czas jak wyświetli się serwis a jest to bardzo rzadko wyskakuje w panelu klimatronika błąd 7c po lewej stronie .
3. Co może być grane jeśli kontrolki na desce rozdzielczej i mały wyświetlacz godzinowy podswietlaja się na pomarańczowo ale np zegar się nie wyświetla .. data także nic zero a kontrolki na desce raz zapalaja się raz gasną mam na myśli np ten mały wyświetlacz co pokazuje biegi automatu .

Co do samochodu :
Safrane PHII
2.5 20V
Wersja ze wszystkim prócz tylnej rolety i nawigacji .

Dziś wymieniłem akumulator i klemy i bez zmian .

Pozdrawiam
Tomek
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 16:19   

Zapomniałem skrzynia oczywiście automatyczna .
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 15 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1842
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2018-06-15, 21:18   

Rozumiem ,że Safrana użytkowana w Niemczech ? Jeśli chodzi o niedziałające podświetlenie zegarów i zegarka to poruszaj regulacją podświetlenia . Często się przycina . Co do klimy to na forum jest bardzo dużo info wystarczy poszukać ... zrób reset klimy na początek . Co to automatu za mało informacji . Kiedy ostatnio zmieniany był olej ?
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 22:33   

Witam , dzięki za odpowiedź .

Tak safran użytkowany w Niemczech i tutaj też kupiony od drugiego właściciela .
Co do pokretła w czasie regulacji od początku zakresu do końca jest ciemno jaśniej potem nie ma nic a potem jeszcze jaśniej a potem czarna dziura ale nie na wszystkich kontrolkach. Zegara jak nie było tak ni ma ..
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 22:40   

Odnośnie klimy szukałem na forum ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego konkretu odnośnie tego błędu 7C a reset robiłem kilka razy.... i nic żadnej poprawy czasami mam takie wrażenie jak by coś tam leciało tego czynnika ale bardzo mało ..
Co do automatu właśnie też o tym myślałem ale mechanik mnie poinformował że ta skrzynia jest bezobsługowa .. ja osobiście oleju w skrzyni nie wymieniłem a bardzo mi zależy na tym żeby to auto doprowadzić do porządku . Jest to mój drugi safran ( niestety jeden na polskich blachach został zmasakrowany przez jakąś bandę baranów .
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 15 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1842
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2018-06-15, 22:45   

Błąd 7c http://www.safrane.pl/for...a3f6531d43b2fac

tomaodgroma ... :D
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 22:52   

Dzięki !!!

Coś tam już wiem tylko szkoda że cholera nie wyjaśniło się to do końca Presostat można chyba powiedzieć w takim razie że taki odpowiednik termostatu tylko reagujacy na ciśnienie ?? Przynajmniej tak to rozumie . . Ciekawe czy ja coś takiego tu dostanę ^^
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-15, 23:05   

Czyli ten presostat to inaczej czujnik ciśnienia klimatyzacji ?
 
 
pemek 
Forumowicz
Pemek


Safrane: 1998, 2.5 Automat, RXT
Dołączył: 04 Paź 2015
Posty: 269
Skąd: Rzeszów

Wysłany: 2018-06-16, 13:13   

Tak odpowiada on za to że jakbyś nie miał czynnika to nie puszcza sprężarki żeby się nie zatarła. Co do skrzyni sprawdź czujnik położenia przepustnicy i kostkę idącą do niego, miałem ostatnio podobne szarpanie i wyrzucało błąd skrzyni ale po clipie się wyjaśniło, winna była kostka. Kickdown działa i zbija dobrze biegi?
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-06-17, 10:40   

No właśnie.
Wczoraj gadać ka się odezwała i ten pierwszy błąd ten z tą pradnicą wytłumaczyła jako problem z wtryskami paliwa a ten drugi skrzynia jak się świeci to nie ma kick downu ale biegu zmienia normalnie.
 
 
wojtas80 
Forumowicz



Safrane: Wersja milenijna na bogato.
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2012
Posty: 192
Skąd: Jaworze

Wysłany: 2018-06-19, 21:35   

tomaodgroma jeżeli chodzi o klimę to podjedź sobie na Reja do W. Zatorskiego. Tani nie jest ale możesz załatwić sprawę kompleksowo. Wyjaśni gdzie problem i doradzi co trzeba zrobić aby wszystko działało. Co do skrzyni automatycznej to wyleczyłem się ze stwierdzenia "skrzynia bezobsługowa". W każdej musisz zmieniać przynajmniej olej zgodnie z zaleceniem jego producenta (oleju). Jeżeli będziesz miał sprawdzonego Gościa od skrzyń automatycznych w okolicach Bielska daj znać.
P.S. Mam nadzieję że jesteś z Bielska-Białej... ;)
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-07-14, 15:00   

Witam Panowie !

Sorry że taki długi czas się nie odzywam ale same pogrzeby w tym roku ...

W każdym razie co do Szafki .

Błędy na tablicy zgasły już się nie pokazały .

Dostałem z salonu renault opis błędów do klimy po polsku jak ktoś chce prześlę chętnie . W każdym bądź razie błąd 7c oznacza zwarcie w obwodzie elektrycznym ale jeszcze się nie dowiedziałem co to bo niestety tutaj u nas w niemczech nie ma takiego pojęcia jak elektryk samochodowy :P .... temat obcy ostatnio usłyszałem od jednego że jak coś się rąbie w elektryce to nic nie zostaje tylko do Renu wrzucić w każdym razie z głową lekko mają .

Co do skrzyni skrzynia cholera dalej szarpie raz od czasu ma takie fazy chcieliśmy to zdiagnozować w kilku warsztatach ale ... właśnie nie chce się cholera do kompa podpiąć ( próbowali tego dużego zielonego bosha , jakiś inny clip na w a w serwisie Renault to jakieś matoły pracują ( jaki to zabytek im przywiozłem) ) więc nie odczytaliśmy błędów...

Tak się zastanawiam czy to zwarcie w elektryce nie powoduje takich cyrków ...
 
 
SURU 
Klubowicz



Pomógł: 15 razy
Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 1842
Skąd: Opole Lubelskie

Wysłany: 2018-07-14, 15:55   

http://www.safrane.pl/for...der=asc&start=0
_________________
You Brought Two Too Many .
 
 
tomaodgroma 
Forumowicz


Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 10
Skąd: Bielsko

Wysłany: 2018-07-14, 16:05   

Ty to masz oko :) !!
 
 
patrys4891 
Organizator zlotu



Safrane: 99 phII 2,9 V6 24V manual
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 3545
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2018-07-16, 12:25   

Co do szarpania to w skrzyni 4hp20 były teorie że czujniki nad pedałem hamulce potrafią powodować szarpania.
Wiem że masz inną skrzynię, ale może warto ten trop sprawdzić.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


 Podobne Tematy 

phpBB by przemo